Novi Factor Ostro VAM

ostro vam

V svoji drugi generaciji je Ostro VAM je še bolj aerodinamičen in še lažji od predhodnika. Morda se sliši oguljeno, a to je ves smisel razvoja: narediti še boljši izdelek. Pri VS Bike se strinjamo, da je v živo še lepši od predhodnika.

Factor se je lotil temeljite prenove okvirja, pri Black Inc pa so posebej za Ostro VAM razvili nove obročnike 48/58 in celo aerodinamične nosilce bidonov. S tem kompletom je že nekaj tednov pred uradno predstavitvijo kolesa Stephen Williams zmagal v zadnji gorski etapi na prvi dirki svetovne serije Tour Down Under in s tem osvojil tudi zmago v skupnem seštevku.

Aerodinamika od glave do repa

Že na prvi pogled je opazno, da je s prednje strani kolo bistveno vitkejše, od strani pa so profili cevi globlji. To dopušča lanska ukinitev pravila Mednarodne kolesarske zveze 3:1 (največje dopustno razmerje med dolžino in širino cevi okvirja in komponent).

Pri oblikovanju okvirja so imeli v mislih zlasti kolesarja, ki na kolesu predstavlja daleč največji delež zračnega upora. Razmislili so, kako čim učinkoviteje speljati zrak okoli kolesarjevega telesa. Potem so okvir razdelili v pet območij in se posvetili vsakemu posebej.

Začeli so spredaj, pri vilicah in glavni cevi. Že na prvi pogled je opazno, da sta nogi vilic ožji in globlji. Karakter daje kolesu oblika zaobljene glavne cevi, ki se proti sredini tanjša. Takšna oblika usmeri zračni tok tik ob prav tako prenovljeni zgornji cevi in med kolesarjevima nogama. Tako je zračni tok usmerjen tik ob materialu, kar je pravzaprav bistvo aerodinamike. Z novo, ožjo obliko sta glavna in zgornja cev tudi precej lažji.

Ožja je tudi sedežna cev, ki je obenem v zadnjem delu oblikovana tako, da aerodinamično dopolnjuje plašč. Spektakularno je videti zlasti sedežna opora, ki so jo zožili za več kot tretjino in tako prihranili tudi nekaj gramov.

Obročniki Black Inc 48/58

Kot pove ime, je prednji obročnik visok 48 in zadnji 58 milimetrov in so oblikovani tako, da so aerodinamično učinkoviti in dobro vodljivi tudi ob stranskem vetru. V pestih se seveda vrtijo keramični ležaji CeramicSpeed, ki so standardna oprema vseh koles Factor.

Par tehta pičlih 1.270 gramov, kar je za aerodinamični paket blizu neverjetnega. Tudi zato, ker so obroči izdelani z robovi, torej primerni tudi za klinčerje. Z notranjo širino obroča 23 milimetrov so optimizirani za 28-milimetrske plašče.

K nižji teži prispevajo karbonske napere, ki s pestom z visokimi prirobnicami prispevajo k odlični togosti, natančni vodljivosti in seveda nezgrešljivo vročem videzu kolesa.

Aero nosilci bidonov Black Inc

Nosilec na spodnji cevi je oblikovan tako, da zapira režo med okvirjem in bidonov, kar ugodno vpliva na pretok zraka. Nosilec na sedežni cevi pa je kar najbolj aerodinamičen brez bidona. Šprinta se pač brez bidonov, saj to vemo, kajne?

Novi Factor Ostro VAM že pri VS Bike

Barvan okvir v velikosti 54 tehta le 820 gramov, sestavljeno kolo z obročniki BlackInc 48/58 pa je blizu meji 6,8 kilogramov. Pri Factor Bikes pravijo, da je tako kar 267,8 gramov lažji od predhodnika. S tem je po svoje zabrisana meja med aerodinamičnim in ultralahkim kolesom.

Factor Ostro VAM že lahko izberete pri VS Bike s komponentami Shimano ali Sram oziroma z vsem, kar si zaželite in je izvedljivo. Predlagamo nadgradnjo menjalnika z kletko CeramicSpeed OSPW. S sedeži Berk, ki so zaščitni znak Factorjev iz butika VS Bike, bomo ukradli še kak dodaten gram.

Seveda, O2 VAM je še vedno lažji in Ostro VAM je še vedno bolj aerodinamičen.

A na koncu odloča srce. Vedno je dobro imeti še eno kolo.